NEXT SUMMIT – Atelierul nr. 9, rezumat
Submitted by admin on April 29, 2017 2:23 AMNo Comment
NEXT SUMMIT – Atelierul nr. 9, Piatra Craiului (Februarie 2017)
Trasee in conditii de iarna
Mentori: Marius Gane, Teofil Vlad, Nelu Sacarea
Weekendul 11-12.02.2017 a fost cel in care am planificat o tura cu Teo Vlad si Marius Gane, carora li s-a alaturat ulterior si Nelu Sacarea. Marius si Teo sunt membri fondatori ai Asociatiei Romane pentru Alpinism si Explorare, pe de o parte, iar pe de alta niste alpinisti cu un portofoliu impresionant. La fel si domnul Sacarea, care face parte din generatia veche si care este si promotor al sportului indeosebi in zona Pietrei Craiului.
Urma sa urcam in Padina Inchisa, sa parcurgem o portiune de creasta pana la Vf. Turnu si sa coboram prin Padina Hotarelor. Tura a inceput la ora 10 dimineata, si s-a incheiat putin dupa aceeasi ora, post-meridian.
Plecati din drumul care ajunge la Coltul Chiliilor, ajungem repede in Padina Inchisa unde gasim zapada multa, dar stabilizata foarte bine in prime doua treimi, mai putin in ultima. Urcarea e lejera, toata lumea admira peisajele Padini Inchise, si, desigur, apar discutiile intre mentori despre trasee din peretele Orga Mare. Teo si domnul Sacarea discuta despre variatiile unui traseu cu surplomba, abordate de fiecare la o distanta de cativa ani, poate chiar zeci de ani. Cel mai probabil era vorba despre Creasta Frumoasa din Valcelul Saritorii (sau Surplombele Padinii Inchise) de sub Gavan, un traseu aflat in extrema stanga a peretelui Orga Mare si care are o fisura blocata de un pasaj suplombant undeva spre finalul primei lungimi.
Ajunsi la singura saritoare notabila a Padinii Inchise, intalnim un alt grup care incearca sa o treaca. Teo pleaca primul, urca saritoarea, traverseaza mult dreapta si regrupeaza la o stanca, intr-o fisura mare. Restul se leaga in aceeasi coarda, la o distanta de aprox. 3-4 m unul de altul si traverseaza. Pentru unii saritoarea a fost ”incomoda”, pentru altii relativ dificila. Teo a regrupat cu doua nuci si un hex, egalizate cu un anou solid de 180. Pentru ca se face tarziu, nu mai urcam prin Valcelul Secundar al Padinii Inchise ci cotim dreapta pe firul principal.
Cu putin inainte de creasta, inainte de jnepenis, intram intr-un hornulet ingust pe care se acumulase multa zapada. Ultimii care au intrat in el au avut de furca cu un perete de zapada cam de 2 m inaltime, cei care se urcasera inainte au tot adancit portiunea care trebuia urcata.
Ajunsi in creasta secundara, mergem cu atentie pentru ca exista niste portiuni relativ inguste, iar coborarea involuntara in dreapta are peste 100 de metri si e verticala. Urmeaza o traversare lunga a unul versant prin jnepenis, iesirea in creasta principala si drumul catre Vf. Turnu.
Incepem coborarea in Padina Hotarelor in amurg si, mai ales, in viteza. In portiunea inferioara intalnim urmele unei avalanse de doua, trei zile, scursa pe o lungime cam de 50 de metri. Ajunsi in poteca, deja e o noapte cu luna plina.
A doua zi, am mai facut o plimbare pana la Varful Ascutit, pe poteca turistica marcata cu triunghi albastru iar dupamiaza am fugit inapoi, fiecare la casa lui.